Hällestrand är en liten ort som ligger cirka 7 km norr om Strömstad vid den vackra och berömda Dynekilen – en fjordarm som sträcker sig fem kilometer in mot samhället Hogdal.
Det var här, under några sommardagar 1716, som den dansk-norske kaptenen Tordenskiold tillintetgjorde delar av den svenska flottan, som försökte gömma sig längst in i Dynekilen. Händelsen försvagade den svenske kungen Karl XII:s fälttåg i Norge och bidrog till hans ödesdigra nederlag i Halden två och ett halvt år senare.
Idag är det betydligt lugnare runt Dynekilen och Hällestrand. Orten har 128 invånare (2023), men precis som på många andra platser längs Västra Götalands vackra kust fylls den varje sommar med glada turister. Många kommer från Norge, men fler och fler från hela världen har upptäckt den svenska västkusten som ett sommarparadis.
Från slutet av 1800-talet till början av 1920-talet präglades området av stenbrytning och export av Bohusgranit – en vacker och hållbar sten som exporterades till många delar av världen. Hällestrand hade ett stenbrott, bland annat på Stora Krossön vid hamnen där bussarna idag vänder. Hällestrand fungerade även som utskeppningshamn för sten från Iddefjordens inre delar. Här bearbetades graniten till bland annat gatsten. Den gamla Svinesundsbron är byggd av Bohusgranit.
Först 1926 öppnades den första butiken i Hällestrand – märkligt nog innan platsen fick el och vägförbindelse. El kom först 1935 och vägen stod klar 1937. Innan dess transporterades både människor och varor med båt från Strömstad.
På platsen där Hällestrand Semesterby idag ligger, fanns tidigare en större lantgård. Efter andra världskriget bodde här Verner och Annie Glad på sin 300 hektar stora gård ”Knarrviken”.