Vår historia

Utsikt över havet

Historien om Hällestrand

Hällestrand är en liten ort som ligger cirka 7 km norr om Strömstad vid den vackra och berömda Dynekilen – en fjordarm som sträcker sig fem kilometer in mot samhället Hogdal.

Det var här, under några sommardagar 1716, som den dansk-norske kaptenen Tordenskiold tillintetgjorde delar av den svenska flottan, som försökte gömma sig längst in i Dynekilen. Händelsen försvagade den svenske kungen Karl XII:s fälttåg i Norge och bidrog till hans ödesdigra nederlag i Halden två och ett halvt år senare.

Idag är det betydligt lugnare runt Dynekilen och Hällestrand. Orten har 128 invånare (2023), men precis som på många andra platser längs Västra Götalands vackra kust fylls den varje sommar med glada turister. Många kommer från Norge, men fler och fler från hela världen har upptäckt den svenska västkusten som ett sommarparadis.

Från slutet av 1800-talet till början av 1920-talet präglades området av stenbrytning och export av Bohusgranit – en vacker och hållbar sten som exporterades till många delar av världen. Hällestrand hade ett stenbrott, bland annat på Stora Krossön vid hamnen där bussarna idag vänder. Hällestrand fungerade även som utskeppningshamn för sten från Iddefjordens inre delar. Här bearbetades graniten till bland annat gatsten. Den gamla Svinesundsbron är byggd av Bohusgranit.

Först 1926 öppnades den första butiken i Hällestrand – märkligt nog innan platsen fick el och vägförbindelse. El kom först 1935 och vägen stod klar 1937. Innan dess transporterades både människor och varor med båt från Strömstad.

På platsen där Hällestrand Semesterby idag ligger, fanns tidigare en större lantgård. Efter andra världskriget bodde här Verner och Annie Glad på sin 300 hektar stora gård ”Knarrviken”.

Planläggning av Hällestrand Semesterby

Planläggning av Hällestrand Semesterby (1956)

Hällestrand Semesterby under uppbyggnad (ca. 1958)

Hällestrand Semesterby under uppbyggnad (ca. 1958)

Våren 1955 såg Verner Glad en annons i Strömstad Tidning Norra Bohuslän från det svenska postverket, som sökte en större tomt för att bygga ett semesterhem för sina anställda. Köpet finansierades av Postverkets understödskassa, som grundades 1873 av den svensk-norske kungen Oscar II. Dessa pengar kom från postverkets sidoinkomster, såsom obetalda postanvisningar och överskott från värdepost som inte nådde sin mottagare. Ursprungligen gick fonden till att stödja änkor och barn till avlidna posttjänstemän, men 1951 beslutade regeringen att den även kunde användas för att bygga semesterhem för postanställda.

Familjen Glads hus på Hällestrand

Familjen Glads hus på Hällestrand. Bild tagen från stranden (1955)

Postpersonalens semesterby (1960)

Postpersonalens semesterby (1960)

Arbetet med anläggningen inleddes i augusti 1958, med postverkets egna arkitekter som ansvariga. Den stora invigningen ägde rum den 28 maj 1960 – en dag som kan ses som "Hällestrands nationaldag". Postverket beskrev platsen som "... norr om Strömstad i Sveriges vackraste skärgård". Anläggningen fick namnet "Silverhornet".

För postanställda var detta en fantastisk möjlighet att få en prisvärd semester. 1975 kunde en anställd som hade arbetat minst sex månader på posten semestra på Hällestrand eller i Tällberg i Dalarna för endast 45 kr per dygn. Barn under fem år kostade 6 kr per dygn, äldre barn 20 kr per dygn. Ville man ta med sina barns vänner (vars föräldrar inte arbetade inom posten) kostade det 15 respektive 30 kr per dygn. Skulle en vuxen vän följa med, kostade det 60 kr per dygn, men endast om det fanns lediga platser.

Postanställda kunde även få 50 % rabatt på den billigaste andraklassens tågbiljett och fick tillbaka pengarna vid incheckningen på semesterhemmet.

År 1979 byggdes Silverhornet ut med ytterligare en flygel, en stugby och en bastu.

Från postens semesterhem till BRF Strandkusten

2009 blev en avgörande vändpunkt för det svenska postverket. Efter år av minskad brevhantering och ökad konkurrens från digitala medier beslöt Posten Sverige att köpa upp Post Danmark och bilda PostNord AB. Som en del av denna omstrukturering såldes Silverhornet till ett privat företag, som senare överlät det till Bostadsrättsföreningen (BRF) Strandkusten.

Strömstads kommun godkände dock inte att området drevs som en bostadsrättsförening med privata ägare. De krävde istället att anläggningen skulle drivas kommersiellt som ett hotell och pensionat. BRF bestridde detta och drev frågan rättsligt.

Under tiden ingrep den svenska entreprenören och tidigare politikern Bert Karlsson, som 2015 började driva anläggningen som ett flyktingboende – baserat på kommunens beslut.

År 2016 vann BRF Strandkusten rättsprocessen och fick tillbaka hela anläggningen. Tyvärr hade verksamheten som flyktingboende orsakat betydande slitage, och BRF fick ersättning av företaget som ansvarat för boendet.

Strömstads kommun accepterade BRF:s rätt att driva området, men med kravet att lägenheterna och stugorna skulle hyras ut under säsongen.

Nu var det dags att blicka framåt och skapa ett semesterhem för alla – för oss och för alla som vill njuta av Hällestrand, från när och fjärran.

Välkommen till Hällestrand!

Hällestrand brygga (ca. 1962)

Hällestrands brygga (ca. 1962)

Källor

"Så vackert här att det nästan gör ont" - Strömstad Tidning 07.08.2021

"Sol, sälta och stil präglar Dynekilen", "Semesterhemmen 1975" - Postpersonalens Semesterhemförening (Posten Sverige)

PM "Dynekilsinvingningen 28 maj 1960"

Brev från Verner Glad till Posten Sverige

Brev från arkitekt Kjell Wennerholm december 1960

Broschyr "Postpersonalens Semesterhem vid Västkusten Dynekilen 1961

Alla ovan (PostNord Sverige Postmuseum, v Hanna Nordahl, Föremåls- och arkivansvarig)

Monica Odell, fastboende Hällestrand mars 2025